Het mangosås

IMG_1340

En god mangosås som passar bra till den grillade kycklingen

Het mangosås
Skriv ut
Ingredienser
  1. 200 gram tinad mango
  2. 1 msk flytande honung
  3. 1/2 tsk sambal oelek
  4. 1-2 tsk curry
  5. 2 tsk tomatpuré
  6. 1 dl turkisk yoghurt
  7. 2 msk majonäs
  8. salt
  9. peppar
Instruktioner
  1. Blanda mango, honung sambal oelek, curry tomatpuré och lite av yoghurten i en bunke.
  2. Mixa blandningen till en slätsås och tillsätt majonäsen och resten av yoghurten.
  3. Blanda noga och smaka av med salt & peppar
Dagarna http://dagarna.nu/

Fånkålsslaw

Gjorde en fänkålsslaw till burgarna vi grillade. 
Tyvärr blev inte fänkålen så tunt strimlad som jag egentligen ville ha den, men den blev god till ändå. 

Fånkålsslaw
Skriv ut
Ingredienser
  1. 1 stort fänkålsstånd
  2. 2 dl turkisk yoghurt
  3. 1 msk dijonsenap
  4. 1 tsk vitvinsvinäger
  5. salt
  6. peppar
Instruktioner
  1. Strimla fänkålen tunt.
  2. Blanda fånkålen med övriga ingredienser.
  3. Smaka av med salt och peppar
Dagarna http://dagarna.nu/

Laxmarinad

Marinarad lax

När vi är på landet blir det nästan grillat varje dag.
Vi har ett stort och bra kök samt en fungerande ugn här, men det blir ändå att vi lagar mat på grillen.
Längtar till nya köket hemma är klart så det blir lite roligare matlagning hemma igen. Hoppas att jag kan börja dela med mig av lite recept. 

Grillade lax i går till middag. 
Gjorde en god marinad till laxen. 

Laxmarinad
Skriv ut
Ingredienser
  1. 1 citron, saften
  2. 1 röd chili, finhackad
  3. 2 vitlöksklyftor, finhackad
  4. 1 msk vitvinsvinäger
  5. 1 dl olivolja
  6. fransk dragon, finhackad
  7. salt
  8. peppar
Instruktioner
  1. Blanda ihop alla ingredienser
  2. Marinera laxen i minst 1 timme i kylen
Dagarna http://dagarna.nu/

Smoothie

Bananer

Mina barn växlar väldigt med vilken som är favoritfrukten. Köper hem äpplen då är det bara bananer de vill äta. Köper jag hem bananer är det äpplen de ville ha.
Ibland blir det bananer som blir liggandes och börjar bli övermogna. Då brukar jag frysa in de och sedan använda till en smoothie.
Vet man att man inte kommer använda en hel banan kan man skiva upp den innan man fryser in. Jag brukar oftast använda en hel banan så jag fryser in med skalet på.

Smoothie

I dag blev det en smoothie på banan, hallon och yoghurt. Allt ekologiskt.

Banan & hallonsmoothie

IMG_9477

Ännu en VAB dag med dottern.
Hon kände sig lite bättre i går, men i dag är hon sämre igen. Bara vila och vila som gäller nu.

Vi skulle egentligen haft kalas för killarna i morgon, men det fick vi ställa in.
Är tyvärr inte första året just killarnas kalas flyttas, är en riktig sjukdomstid nu.

Hade lite frysta bananer och hallon i frysen så jag gjorde en smoothie till dottern.
Ibland när barnen inte äter upp bananerna och de börjar bli övermogna brukar jag stoppa in dem i frysen för att kunna använda senare som till i en smoothie. Så onödigt att slänga mat, som man faktiskt fortfarande kan använda.

Banan & hallonsmoothie
Skriv ut
Ingredienser
  1. Banan
  2. Hallon
  3. Yoghurt
  4. Koksolja
Instruktioner
  1. Mixa allt
Dagarna http://dagarna.nu/

Marockansk vegetarisk gryta

Vegetariskt

Vi försöker äta Vegetariskt minst en gång i veckan, gärna två.

Det är visst Vegetariska dagen i dag, så det blev en Marockansk vegetarisk gryta

Mina barn äter gärna grönskaer och vegetarisk mat, har aldrig behövt lura i dem grönsaker.
Har mer problem med, ät inte bara grönsakerna ät lite av de andra också Ett ganska bra problem.
Det enda som de inte gillade i denna gryta var zucchinin, som jag vet att de helst inte äter. De vill gärna ha mer kikärtor i grytan. Kanske ska lite andra bönsorter i grytan nästa gång.

Två vegetariska kokböcker som finns i min bokhylla är Green Kitchen Stories & Mera vego : Mat för hela familjen

Köttproduktion handlar inte bara om djurens livsvillkor, det handlar lika mycket om resursslöseri, miljöförstöring och människors hälsa. För att komma till rätta med de problemen måste särskilt vi i västvärlden minska vår köttkonsumtion. Det finns många skäl att äta mindre kött.

Marockansk vegetarisk gryta

Marockansk vegetarisk gryta
Skriv ut
Ingredienser
  1. 3 msk olja
  2. 1 stor gul lök, finhackad
  3. 2 vitlöksklyftor, finhackade
  4. 1 rotselleri
  5. 3 morötter
  6. 1 zucchini
  7. 10 st torkade aprikoser, skurna i mindre bitar
  8. 2 burkar körsbärstomater
  9. 1 burk kikärtor
  10. 1 msk kanel
  11. 1 ½ tsk malen spiskummin
  12. 1 tsk gurkmeja
  13. ¼ tsk chiliflakes
  14. zest & juice från 1 ekologisk citron
  15. 6 dl vatten
  16. salt
Instruktioner
  1. Skala rotsellerin och morötterna och skär dem i bitar som är ca 3 x 3 cm.
  2. Skär zucchinin i 3 cm tjocka halvmånar.
  3. Värm oljan i en stor kastrull.
  4. Stek försiktigt lök och vitlök ett par minuter, utan att de tar färg.
  5. Tillsätt samtliga torkade kryddor och ett par nypor salt.
  6. Rör runt och stek hastigt.
  7. Tillsätt squash, rotselleri, morötter, zucchini, tomater, aprikoser, vatten samt zest och juice från citronen.
  8. Låt koka upp under lock.
  9. Sänk därefter värmen och låt puttra i en timme, gärna längre.
  10. Ta av från värmen och rör ner kikärtorna.
  11. Smaka av med salt.
  12. Servera gärna tillsammans med en stor klick turkisk yoghurt.
Dagarna http://dagarna.nu/

Recept – Hallonmousse

Hallonmousse

Dottern fixade efterrätten i dag. 

Nästa gång ska vi nog ta mer hallon och lite mindre mängd grädde. 
Blev ganska mäktigt, orkade inte äta upp allt. 

Hallonmousse
Portioner 4
Skriv ut
Ingredienser
  1. 225 gram hallon (frysta eller färska)
  2. 2 1/2 st gelatinblad
  3. 1 dl strösocker
  4. 2 1/2 dl vispgrädde
Instruktioner
  1. Koka ihop hallon med socker till en puré.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  3. Krama ur dem och lägg ner bladen i hallonpurén. Blanda försiktigt tills bladen löst upp sig.
  4. Låt alltsammans svalna.
  5. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i hallonen.
  6. Portionera upp i glas.
  7. Ställ i kylen i 2-3 timmar.
Dagarna http://dagarna.nu/

När barnen bakar muffins

Barnen bakar

Barnen ville baka muffins.
Roligt när de gör nästan allt själv. Vissa saker som ugnen behöver de hjälp med. Dottern läste receptet själv i sin kokbok, ”Min första kokbok”

Barnen bakar

Ingredienser:
150 gr smör
1 3/4 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
1/2 tsk vaniljpulver

Glasyr
3 3/4 dl florsocker
2-3 msk hett vatten
ev färg

Sätt ugnen på 175 grader
Blanda smör, socker, mjöl, bakpulver, ägg och vaniljpulver i en skål och rör tills smeten blivit krämig.
Fördela smeten i 20 pappersformat.
Grädda i 15 min tills de har fått fin färg och precis har stelnat.
Låt svalna.

Blanda florsocker, vatten och ev färg. Rör tills det blir en slät och tjock glasyr.
Lägg glasyren på muffinsen och toppa med dekorationer.
Låt stelna.

När matkassen är ekologisk

Coop matkasse

Då var det dags att testa en ny matkasse,igen. Jag blir aldrig helt nöjd, så jag vill testa nya och se vad de olika har att erbjuda. Finns en hel del att välja på numera.

Vi tänkte ta en paus från matkassar. I två veckor gjorde vi egna matlistor, men det är riktigt smidigt med matkasse. Få allt hemlevererat, varierad mat och testa nya rätter och smaker. Båda barnen äter det mesta så det är inga problem i vår familj med att barnen inte äter allt. Har bara varit allergier som sätter stopp för vissa rätter.

Coop matkasse

Denna gång valde vi att testa Coops matkasse, eller matlåda för allt kom i en papplåda.
Vi valde den ekologiska för fyra personer. Var bara 5 ingredienser som inte var ekologiska (syns lite på bilden) Allt var färskt, inga frysta ingredienser.
Alla rätter kändes som bra vardagsrätter, 25-40 minuter skulle det ta att laga rätterna.

Gillar att man får välja vilken dag och tid kassen ska komma, man är inte tvingad att ha kassen på måndagar. Jag kan i dag beställa en matkasse som kommer hem morgon.
Man kan även passa på att handla andra varor som behövs.

Coop matkasse

I dag blev det ”Barnens chili con carne”
Båda barnen gillade det och tog mer mat.  Det brukar bli en matlåda till mig att äta dagen efter, men inte i dag.

4 portioner
500 g nötfärs
1 tsk olja
400 g kikärtor
500 g taco chunkysås
420 g tomatsås med chili och vitlök
4 tortillabröd
2 avokado
2 dl gräddfil

Sätt på ugnen på 225 grader

Lägg nötfärs och olja i en gryta. Stek tills all färsen är brun. Rör om då och då. Häll kikärtor i ett durkslag. Skölj i kallt vatten. Häll ner dem i grytan. Rör i Taco chunkysås och tomatsås med chili och vitlök. Låt puttra 5–10 min.

Pensla tortillabröd med olja och lägg på en plåt. Grädda mitt i ugnen, på 225° i 5 min. Bryt sönder bröden till chips.

Dela avokado på mitten och ta bort kärnorna. Gröp ur dem med en sked och lägg på en tallrik. Mosa avokadon med en gaffel.

Servera chilin med en klick gräddfil, mosad avokado och tortillachipsen.

När det är pannkakstorsdag

Nu är det tre veckor sedan Lilleman fick börja äta mjölkprotein. Vi började med bara lite lite grädde/mjölk i maten och har sedan ökat mängden. Hittills har det gått bra. Han har inte gnällt över magont, eller fått utslag.
Det har mest bara varit mjölk i maten och yoghurt. Ost på smörgås gillade han inte. Alla vanliga mjölkprodukter är helt nya smaker för honom, det är ganska stor smakskillnad. Speciellt som han aldrig ätit mjölk tidigare i sitt liv.
Han längtar tills han ska få smaka på glass.

På förskolan äter han fortfarande mjölkfritt, men snart ska han få vanlig kost även där.

I dag testade vi ugnspannkaka, då vi gjorde ett LCHF recept så blev det rätt mycket mjölkprodukter i.
Vi brukar nästan aldrig äta pannkaka till middag, men detta recept tycker jag är lite mer mättande än vanliga pannkakor.

Använde detta recept från Åse/56 kilo.se

2-3 portioner

250 g keso
2 ägg
3/4 msk fiberhusk
1/2 dl grädde
1 handfull riven ost

Sätt ugnen på 225 gr.
Klipp baconet och stek det knaprigt. Lägg det i i en liten ugnsform och strö riven ost över.
Mixa ägg, keso, fiberhusk och grädde med stavmixern och smeta ut ovanpå baconet.
Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills ytan blivit gyllengul.