Köttfri måndag

Köttfri måndag

Hade bara med mig Lilleman hem i dag, dottern följde med en kompis hem.
Så Lilleman fick bestämma middag i dag. Han ville ha bönor till middag.
Det fick bli en gryta med olika bönor, morötter, paprika, zucchini och krossade tomater. Lite av vad vi hade hemma.

Roligt när barnen väljer vegetariskt och inte typisk barnmat.
Tråkigt att det finns vuxna som tror att vegetariskt bara är att äta sallad. Finns så mycket mer och gott att äta istället för kött/fisk/kyckling. 

Köttfri måndag

Lilleman hjälper gärna till att laga middag. 
Det smakar visst ännu lite bättre om man får vara med och röra och krydda maten. 

Köttfri måndag, på engelska Meatless Monday, är en internationell kampanj som vill få personer att minska sin köttkonsumtion genom att äta vegetariskt en dag i veckan.

Kampanjen startades i USA år 2003 av marknadsföraren Sid Lerner, där andra måndagskampanjer för att äta nyttigt redan var etablerade. Dessa går under ett initiativ med namnet Healthy Monday, ungefär nyttig måndag, och omfattar kampanjer för hemlagat och motion. Måndagen är vald eftersom den normalt inleder arbetsveckan med dess inneboende rutiner.

Kampanjen startades i Sverige i december 2009 och ser en vegetarisk dag i veckan som ett första steg, och vill gärna att personer äter vegetariskt fler dagar i veckan.

Marockansk vegetarisk gryta

Vegetariskt

Vi försöker äta Vegetariskt minst en gång i veckan, gärna två.

Det är visst Vegetariska dagen i dag, så det blev en Marockansk vegetarisk gryta

Mina barn äter gärna grönskaer och vegetarisk mat, har aldrig behövt lura i dem grönsaker.
Har mer problem med, ät inte bara grönsakerna ät lite av de andra också Ett ganska bra problem.
Det enda som de inte gillade i denna gryta var zucchinin, som jag vet att de helst inte äter. De vill gärna ha mer kikärtor i grytan. Kanske ska lite andra bönsorter i grytan nästa gång.

Två vegetariska kokböcker som finns i min bokhylla är Green Kitchen Stories & Mera vego : Mat för hela familjen

Köttproduktion handlar inte bara om djurens livsvillkor, det handlar lika mycket om resursslöseri, miljöförstöring och människors hälsa. För att komma till rätta med de problemen måste särskilt vi i västvärlden minska vår köttkonsumtion. Det finns många skäl att äta mindre kött.

Marockansk vegetarisk gryta

Marockansk vegetarisk gryta
Skriv ut
Ingredienser
  1. 3 msk olja
  2. 1 stor gul lök, finhackad
  3. 2 vitlöksklyftor, finhackade
  4. 1 rotselleri
  5. 3 morötter
  6. 1 zucchini
  7. 10 st torkade aprikoser, skurna i mindre bitar
  8. 2 burkar körsbärstomater
  9. 1 burk kikärtor
  10. 1 msk kanel
  11. 1 ½ tsk malen spiskummin
  12. 1 tsk gurkmeja
  13. ¼ tsk chiliflakes
  14. zest & juice från 1 ekologisk citron
  15. 6 dl vatten
  16. salt
Instruktioner
  1. Skala rotsellerin och morötterna och skär dem i bitar som är ca 3 x 3 cm.
  2. Skär zucchinin i 3 cm tjocka halvmånar.
  3. Värm oljan i en stor kastrull.
  4. Stek försiktigt lök och vitlök ett par minuter, utan att de tar färg.
  5. Tillsätt samtliga torkade kryddor och ett par nypor salt.
  6. Rör runt och stek hastigt.
  7. Tillsätt squash, rotselleri, morötter, zucchini, tomater, aprikoser, vatten samt zest och juice från citronen.
  8. Låt koka upp under lock.
  9. Sänk därefter värmen och låt puttra i en timme, gärna längre.
  10. Ta av från värmen och rör ner kikärtorna.
  11. Smaka av med salt.
  12. Servera gärna tillsammans med en stor klick turkisk yoghurt.
Dagarna http://dagarna.nu/

När det blir mera vego

Beställde hem boken ”Mera vego, mat för hela familjen
Vi äter en del vegetariskt, men jag vill ha mer idéer. Just nu har vi ingen matkasse, men när vi har haft det har vi ätit vegetariskt minst 1 gång i veckan.
Då vår ugn slutade fungera tog vi en paus från matkassen. Saknar matkassen, även ett helt fungerande kök.

Mina barn har inga problem med att äta vegetariskt, de äter nästan allt. Kanske för att vi aldrig har erbjudit barnen något annat om de sagt att de inte gillar maten. Här hemma äter man det som serveras.

När maten är vegetarisk

I dag är det den vegetariska världsdagen.

Vi äter vegetariskt minst 1 dag i veckan. Barnen äter även vegetariskt minst en dag i veckan på förskolan/skolan.
Jag äter gärna mycket grönsaker, även de dagar vi äter fisk/kyckling/kött. Vi har aldrig haft problem med att få i barnen grönsaker. Har istället fått kommentarer från barnen om vi missat någon gång, – Va är det inga grönsaker till maten i dag?

Något som jag har lite svårt för när det gäller vegetariskt mat är dessa halvfabrikat som ska likna kött.
Ska jag göra tex biffar så blir det av grönsaker och inte soja eller quorn.

Green Kitchen Stories kokbok fick jag hem för någon vecka sedan. Har varit slut ett tag men finns både hos Bokus & Adlibris igen nu.